Vierkante ogen van scherm kijken

In de huidige maatschappij komen we er niet onderuit; het kijken naar een scherm. Alle informatie die we zoeken is gedigitaliseerd. Al ons vermaak is te vinden op een scherm. Zelfs in de buitenwereld worden schermen gebruikt in etalages, menu’s en meer. Het is een ontwikkeling die we graag omarmen, maar toch is het belangrijk om stil te staan bij de gevolgen die het kijken naar een digitaal scherm kan hebben op uw ogen, brein en gezondheid. Ook kijken we naar de manieren hoe we onze digitale schermtijd kunnen verminderen.
 

Bekende klachten

Er zijn verschillende klachten die u kunt ervaren wanneer u veel naar een scherm kijkt. U kunt last krijgen van oogvermoeidheid en droge ogen. Dit komt doordat we minder knipperen wanneer we op een scherm kijken. Ook kunt u hoofdpijn, nek-, rug-, of schouderklachten ontwikkelen. Dit wordt veroorzaakt doordat u lang in dezelfde (slechte) houding zit. Daarbij zenden alle schermen veel blauw licht. Dit is een soort licht dat onze natuurlijke slaapcyclus verstoort.


Hoeveel kijkt u naar een scherm?

Voordat u direct alle schermen afsluit en het voornemen maakt om elke dag nog maar één uur naar schermen te kijken, is het goed om vast te stellen hoeveel u normaal gesproken naar een scherm kijkt. In de huidige maatschappij is het heel normaal om naar een scherm te kijken. Hierdoor doen we het soms zelfs zonder dat we erbij nadenken. Dus neem de komende paar dagen de tijd om uw eigen gedrag te evalueren en hou (op papier) bij hoeveel tijd u momenteel naar verschillende schermen kijkt. Door uw huidige schermtijd en gedrag in kaart te brengen, is het gemakkelijker om schermtijd te minderen.


Wat kunt u doen?

Wanneer u vindt dat u teveel naar een scherm kijkt en hebt besloten om uw scherm tijd te verminderen zijn er een aantal dingen die u kunt doen.

  • Stel doelen in. Wanneer u duidelijk weet wanneer u naar een scherm kijkt, kunt u momenten of activiteiten kiezen waar u wilt verminderen. Dit kan heel eenvoudig zijn. Bijvoorbeeld: als u tijdens het avond eten altijd naar de tv kijkt, probeer dan eens een muziekje op te zetten.
  • Plan schermloze tijd in. U kunt uw schermtijd verminderen door de activiteiten die u op een scherm doet te vervangen met activiteiten waar geen scherm bij betrokken is. Het lezen van een boekje, aansluiten bij een (sport)vereniging, wandelen of iets te doen met vrienden. Dit betekent echter niet dat u uw planning hoeft aan te passen. Als u altijd videobelt met een familielid of vriend(in), probeer dan eens fysiek langs te gaan.
  • Schakel meldingen uit. Vaak raakt u naar een scherm getrokken door een melding; een geluidje (ping!), het knipperen van een lampje, of het oplichten van een scherm. Maar meestal als we deze melding bekeken of beantwoord hebben, blijven we plakken aan het scherm. Door meldingen uit te schakelen, verkleint u de kans dat u (onnodig) wordt afgeleid. Let op: wanneer u altijd bereikbaar wil blijven voor bepaalde mensen kunt u dit ook instellen. Op deze manier mist u niks belangrijks.
  • Stel een maximale schermtijd in. In uw telefoon kunt u een maximale schermtijd toewijzen aan de telefoon in het algeheel en aan specifieke apps. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld besluiten om uw sociale media gebruik te beperken tot nog maar een half uur per dag.

De belangrijkste eigenschap die u kan helpen met het verminderen van uw schermtijd, is uw eigen motivatie. U moet gemotiveerd zijn om u ook te houden aan de afspraken die u zelf maakt. Op deze manier kunt u eventuele klachten van scherm kijken verminderen.