Natuureducatieve Lezing van Leo Brand: Herfst in volle glorie!

Herfst in volle glorie

Voor veel mensen betekent de herfst de afsluiting van de zomer en het begin van een periode met nattigheid, regen en herfststormen. Maar er is zoveel meer te beleven in en aan de herfst want: Als de zomer haast voorbij is, staat de herfst weer voor de deur en dan krijgen alle blaadjes, heel snel weer een andere kleur. Moeder Natuur is aan het zwoegen, met een verfbord en penseel en zij verft dan alle blaadjes rood, oranje, bruin en geel.

Maar… niet alleen verkleuren de bomen en de struiken heel mooi, in de bossen zelf is het ook één groot feest. De bomen en struiken hangen vol met vruchten zoals: kastanjes, eikels, beukennootjes, vlierbessen en bramen. Ook de kardinaalsmuts laat zijn prachtige vruchten zien. Op de bodem schieten de paddenstoelen letterlijk en figuurlijk de grond uit. Nog veel meer is er te zien maar ook te horen in de bossen. Op de Veluwe burlen mannetjesherten nu om het hardst om op die manier de aandacht te trekken van zoveel mogelijk vrouwtjes. De zwijnen doen zich tegoed aan de vele vruchten die nu rijkelijk op de grond liggen en de eekhoorntjes laten zich nu ook wat vaker zien.

In en om onze eigen tuin zijn het ook de vruchten die geplukt kunnen worden en de vogels doen hier graag aan mee. En wat te denken van de pompoenen en sierkalebassen die nu geoogst kunnen worden en waar heel veel leuke en mooie dingen mee gemaakt kunnen worden en daar krijgt u tijdens deze lezing ineens een heel andere kijk op.

Ach die herfststormen en regen nemen we graag op de koop toe. De herfst beleven is echt iets geweldigs, of dat nu in eigen omgeving is of in de bossen, op de heidevelden of aan zee. Deze lezing laat u de vele aspecten van de ‘Herfst in volle glorie’ meebeleven.

Leo Brand                                                                           

Als kleine jongen van zeven jaar wist ik al precies wat ik wilde worden: bioloog. Dat was niet raar want in mijn ouderlijk huis was het net “Klein Blijdorp”. We hadden een grote tuin en zowel mijn ouders als mijn drie broers waren echte natuurminnende mensen (het woord “natuurfreak” bestond toen nog niet) en houders van diverse aquaria, terraria, vogels en dus die grote tuin.

Bioloog, ben ik uiteindelijk ook geworden. Na de lagere school ben ik naar het Libanon Lyceum gegaan. Deze school heb ik met vlag en wimpel doorlopen. In 1966 ben ik bij Diergaarde Blijdorp in dienst gekomen (waar ik sinds 1964 zaterdags en zondags al vrijwilliger was). Met veel plezier en passie heb ik daar tot 1990 gewerkt.

In die periode heb ik ook mijn studie biologie afgerond met een proefschrift over Inheemse amfibieën en reptielen.

In 1991 ben ik, op verzoek van de gemeente zelf, als veldbioloog bij de Gemeente Rotterdam gaan werken. Daar heb ik ruim vierentwintig jaar, tot aan mijn pensioen, als projectleider natuureducatie en educatieve tuinen gewerkt. Daarnaast heb ik nog een flink aantal studies gevolgd o.a.: Microscopie en Hydrobiologie. Dat laatste heeft altijd mijn speciale interesse gehouden.

Ik ben mezelf gaan specialiseren in het houden van vijvers en alles wat er in en om het water leeft en daarin ook mijn certificaten gehaald. Inmiddels sta ik bekend als specialist op het gebied van vijvers waarover ik vaak lezingen houd. Daarnaast houd ik ook lezingen over onderwerpen als: natuurlijk tuinieren, wilde planten, paddenstoelen, vlinders, alpenflora en fauna en de natuur zelf.

Ik ben een gelukkig mens dit allemaal te kunnen en mogen doen en hoop dit nog lang te mogen volhouden.

Kaarten reserveren

  • Dinsdag 15 oktober, 20.00 - 22.00 uur
  • Bibliotheek Mierlo

Kaartjes voor de lezing zijn online te koop via www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten. Omdat Bibliotheek Dommeldal, vest. Mierlo samenwerkt met Groei en Bloei betalen Bibliotheekleden en leden van Groei en Bloei € 3,00 per kaart. Niet-leden betalen de reguliere toegangsprijs van € 5,00.

Voor wie? Wanneer Locatie
Alle belangstellenden 15 oktober
20:00 tot 22:00
Bibliotheek Mierlo