BOR Humanitas Eindhoven
Voor een gezonde relatie tussen ouder en kind
Als ouder wil je het beste voor je kind, ook na een scheiding. Soms kan het lastig zijn om samen goede afspraken te maken over de omgang. De Begeleide OmgangsRegeling (BOR) van Humanitas helpt jullie hierbij, vooral wanneer spanningen in de weg staan.
Wat is BOR?
De Begeleide OmgangsRegeling (BOR) van Humanitas biedt gescheiden ouders ondersteuning bij het opstellen én uitvoeren van een omgangsregeling die voor iedereen werkt. Ons doel is dat kinderen contact kunnen houden met beide ouders op een ontspannen en veilige manier. We helpen ouders niet alleen met het maken van afspraken, maar ondersteunen ook bij het naleven van de regeling, zodat de omgang soepel en veilig verloopt.
Onze getrainde vrijwilligers en professionele coördinator helpen ouders bij het opbouwen van een stabiele omgangsregeling. Het traject duurt meestal zes maanden. Hoe sneller er goede afspraken komen, hoe beter het is voor de kinderen, zodat ze kunnen wennen aan de nieuwe situatie.
Waarom is BOR belangrijk?
Kinderen hebben recht op contact met beide ouders, wat essentieel is voor hun ontwikkeling en welzijn. Wij helpen ouders om, met begeleiding, een veilige band op te bouwen met hun kind, zelfs als er lange tijd geen contact is geweest.
Hoe werkt BOR?
- Aanmelding: Ouders kunnen zichzelf aanmelden of worden doorverwezen door professionals zoals een huisarts, het CJG of jeugdzorg.
- Ondersteuning: Gedurende 3 tot 6 maanden begeleidt een vrijwilliger de omgang, samen met onze coördinator. De omgang kan plaatsvinden in een neutrale ruimte zoals onze speelkamer, waar kinderen zich op hun gemak voelen.
- Evaluaties: We hebben regelmatig gesprekken om te kijken hoe de omgang verloopt en wat er nodig is om verder te komen.
- Afbouw: Zodra ouders zelfstandig verder kunnen, eindigt de begeleiding en kunnen ze zelf een gezonde omgangsregeling voortzetten.
Voor wie is BOR?
- Ouders met kinderen tussen 0 en 14 jaar.
- Ouders die steun nodig hebben om een omgangsregeling te maken of in stand te houden.
- Ouders die lang geen contact hebben gehad met hun kind en dit willen herstellen.
- Ouders die gemotiveerd zijn om mee te werken aan goede afspraken.
Resultaten van BOR
In 70% van de gevallen slagen ouders erin om na het traject zelfstandig een werkbare omgangsregeling te maken. Dit zorgt voor minder conflicten, betere communicatie en een gezondere relatie tussen ouders en kinderen.
Meer informatie of aanmelden?
Wilt u als ouder of hulpverlener meer informatie over BOR, of wilt u ouders doorverwijzen voor begeleiding? Bezoek dan de website van Humanitas op https://www.humanitas.nl/eindhoven/bor/ voor meer informatie en het aanmeldformulier. U kunt ook een e-mail sturen naar bor.ehv@humanitas.nl.