Het wordt weer herfst

De overgang van de zomer naar de herfst is een prachtige periode. De natuur ondergaat een ware transformatie, waarbij groene bladeren plaatsmaken voor warme, bijna gouden, herfstkleuren. Terwijl u zich verheugt op gezellige avonden op de bank onder het genot van pompoensoep, begint u ook veranderingen in de dagen op te merken. De dagen worden korter en de nachten worden langer. Dit heeft invloed op uw biologische klok en dat kan erg vervelend zijn. 


De invloed van de klok

Daglicht speelt een cruciale rol bij uw biologische klok. Naarmate de dagen korter worden, begint onze biologische klok zich ook aan te passen. Daglicht heeft namelijk direct effect op onze biologische klok. Dit effect kunt u merken aan veranderingen in uw humeur, energieniveau en slaappatroon. Een van de meest opvallende effecten van de verandering van de klok is de zogenaamde “winterblues”, of ook wel Seizoensgebonden Affectieve Stoornis (SAD) genoemd. SAD is een seizoensgebonden depressie waarbij u stemmingsstoornissen ervaart. U kunt SAD ervaren in de herfst- en wintermaanden, vaak als gevolg van een biologische klok. Maar blootstelling aan natuurlijk licht heeft niet alleen effect op uw biologische klok, maar ook op de productie van het gelukshormoon ‘serotonine’ en het slaaphormoon ‘melatonine’. De verminderde blootstelling aan natuurlijk licht leidt tot een afname in de productie van melatonine en een toename van melatonine.


Tips voor het omgaan met dit seizoen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de overgang van de zomer naar herfst soepel te laten verlopen en onze biologische klok in balans te houden:

  1. Ga naar buiten. Daglicht stimuleert de productie van serotonine en dit helpt uw humeur op peil te houden. Door naar buiten te gaan, zelfs als het slecht weer is, voelt u zich dus beter.
  2. Pas uw slaapritme aan. Wanneer u merkt dat de dagen korter beginnen te worden, pas uw slaapritme dan aan op de kortere dagen. Ga elke avond iets vroeger naar bed en sta ‘s ochtends eerder op. Hierdoor kan uw lichaam langzaam wennen aan het veranderende daglicht.
  3. Eet gezond. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten. Vitamine D helpt om de effecten van verminderd daglicht op te vangen. Wanneer u deze producten regelmatig eet, maar u nog steeds een tekort heeft aan vitamine D, kunt u ook extra vitamine D nemen in de vorm van druppels of tabletten die u kunt kopen bij de drogist of apotheek.
  4. Blijf sociaal. Het is verleidelijk om in de herfst en de winter meer tijd binnen door te brengen, maar sociale interactie is belangrijk is belangrijk voor ons welzijn. Blijf in contact met vrienden en familie, zelfs als het kouder wordt.

Heeft u het gevoel dat u tijdens de overgang van de zomer naar de herfst klachten krijgt die met bovenstaande tips niet op te lossen zijn, neem dan contact op met uw huisarts.