Herken de signalen en voorkom een burn-out

Voor de meeste mensen is werk een groot en belangrijk onderdeel van het leven. Maar wanneer stress de overhand neemt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid. Af en toe stress ervaren is normaal, maar als deze stress chronisch wordt, kan het een voorbode zijn van een naderende burn-out. In dit artikel vertellen we u meer over de signalen van werkstress en hoe u een burn-out kunt voorkomen.


Signalen van werkstress

Het begint vaak met kleine tekenen – een onrustig gevoel, moeilijk kunnen ontspannen na het werk, of constant malen over dingen die nog gedaan moeten worden. Deze signalen zijn waarschuwingen van ons lichaam en geest dat er iets uit balans is. Als werkstress uw dagelijks functioneren beïnvloedt, zowel op het werk als in uw persoonlijke leven, kan het ervoor zorgen dat u ziek wordt.


Het effect van werkstress op uw gezondheid

Stress heeft vaak mentale klachten tot gevolg. Ook mentale klachten komen vaak voor als gevolg van stress. Denk aan angst en gevoelens van depressie, concentratieverlies en slaapproblemen. U kunt zich onzeker gaan voelen of veel sneller dan normaal geïrriteerd raken door kleine tegenslagen.

Naast mentale problemen, leidt stress ook aantoonbaar tot  lichamelijke gevolgen. Van hoofdpijn, darmklachten en gewichtsverlies tot verhoogde bloeddruk, hyperventilatie en hartproblemen. Een langdurige periode van stress kan zelfs het hele immuunsysteem verzwakken. 


Burn-out: wat is het en hoe ontstaat het?

Een burn-out is meer dan simpelweg een tijdje last hebben van werkstress. Het is een staat van totale uitputting, zowel fysiek als mentaal. Het ontstaat vaak wanneer de oorzaken van stress niet erkend of aangepakt worden. Het is daarom belangrijk om de signalen van een naderende burn-out te herkennen. Denk aan aanhoudende vermoeidheid, verminderde concentratie, en een afnemend gevoel van eigenwaarde. Als u deze signalen herkent, is het hoog tijd om maatregelen te nemen om de stress te verlagen.


Werkstress verminderen betekent keuzes maken

Het voorkomen van een burn-out begint met het erkennen van de eigen grenzen. Het is niet enkel een kwestie van harder werken; het draait om slim werken en het bewaken van uw fysieke en mentale grenzen. Door haalbare doelen te stellen en uw tijd realistisch in te delen, wordt uw werkstress al een stuk minder.

Daarnaast is het belangrijk om de balans tussen uw werk- en privéleven goed in de gaten te houden. Het vermogen om te ontspannen en los te koppelen van werk, is de beste manier om stress op afstand te houden. Dat betekent dat u regelmatig bewust uw telefoon weglegt, uw computer uitzet en de tijd neemt om te slapen, bewegen en te ontspannen. 


Hulp zoeken

Als het niet lukt om de stress te verminderen en u last krijgt van klachten, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een gesprek met een therapeut of counselor kan de nodige inzichten bieden en strategieën aanreiken om beter met stress om te gaan. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over mogelijke hulpverlening.